0
zapri

Znanstveniki o konopljinem olju

Znanstveniki lahko skoraj o vsaki sestavini in produktu povedo kaj zanimivega. Ko govorimo o konoplji pa se lahko vsi znastveniki poenotijo in strinjajo, da ima konoplja resnično zdravilne moči, ki se jih preprosto ne da prezreti.

Ena izmed ugotovitev je ta, da konoplja pomaga pri vnetnih obolenjih. Zanimiva pa je metoda, ki je pripeljala do tega dognanja. Namesto, da bi preučili učinkovine v konopljinem olju in njihove zdravilne učinke, so namreč znanstveniki za vzorec vzeli kar rekreativne kadilce marihuane! Ti so na ta način redno uživali konopljo, kar v bistvu pomeni, da so pri tem prejemali tudi nekatere pozitivne snovi. In res, izkazalo se je, da je razlika med kadilci marihuane in nekadilci očitna! To je bil le prvi korak pri ugotavljanju protivnetnih učinkov konoplje.

Podrobnejše raziskave so pokazale, da se redno uživanje konoplje kaže v nižjih ravneh C-reaktivnega proteina (CRP). CRP je beljakovina, ki kaže na akutna vnetna obolenja, torej gre sklepati, da konoplja koristi kot preventiva pred tovrstnimi obolenji. Ker vnetna obolenja niso le izolirane težave, je konoplja dobra preventiva tudi pred drugimi problemi – najbolj opazno pred boleznimi srca in ožilja, kritično vlogo pa imajo vnetni dejavniki tudi pri boleznih imunskega sistema.

praesent mi finibus justo lacinia ultrices conubia