0
zapri

Pozitivne lastnosti olje grozdnih pešk

Olje grozdnih pešk vsebuje velik delež nenasičenih maščobnih kislin (88,4%) in majhen  delež nasičenih maščobnih kislin (11,6%). Pomembna med nenasičenimi maščobnimi kislinami je linolna kislina, ki je poznana tudi kot n-6 kislina. Je ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti sam, zato jo moramo nujno dobiti s hrano. 

Olje iz grozdnih pečk vsebuje zelo visoko koncentracijo vitamina E, C, flavonoidov, linolske kisline, in sestavin imenovanih procianidini (poznani tudi pod imenom kondenzirani tanini, piknogenoli in oligomerični proantocianidi oz. opc-ji). Vsebnost vitamina E je zelo visoka, od 60-120mg/100g. Zaradi tega dejstva je olje iz grozdnih peck tudi eno najbolj stabilnih olj. Med ostalimi blagodejnimi učinki aktivne sestavine olja iz grozdnih pešk delujejo kot antioksidanti. To je dokazala tudi študija, kjer se je zdravim prostovoljcem, ki so jemali olje iz grozdnih pešk, nivo antioksidantov v krvi bistveno povišal. Antioksidanti so sicer snovi, ki uničujejo proste radikale – slednji so škodljive snovi v telesu, ki poškodujejo celično membrano ter genski material DNK in povzročajo celo smrt celic. Prosti radikali so naravna sestavina telesa, toda število the škodljivih delcev v organizmu se lahko poveča zaradi dejavnikov iz okolja, kot so UV svetloba, sevanje, dim, nekatera zdravila in onesnaženje zraka. Prosti radikali se povezujejo s procesom staranja in razvojem številnih bolezni, tudi bolezni srca in raka.

Antioksidanti v olju grozdnih pešk lahko škodljivo proste radikale nevtralizirajo ter zmanjšajo ali celo preprečijo škodo, ki jih prosti radikali povzročajo. Njegova sekundarna rastlinska sestavina procianidin je trenutno poznan kot najuspešnejši lovec prostih radikalov, zato je to olje zelo učinkovito pri zaščiti celic pred poškodbami. Visoka vsebnost nenasičenih maščobnih kislin je ena izmed pomembnih značilnosti olja iz grozdnih pečk. Znano je, da olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin zvišujejo HDL in znižujejo LDL holesterol in tako deluje antiaterogeno. 

Priporočljiva uporaba olja grozdnih pešk:
 Uporablja se pri zdravljenju in preprečevanju obolenja žil ter motenj v krvnem
obtoku, vključno s težavami z venami, varicami, aterosklerozo in boleznimi
perifernega ožilja.
 Je močan antioksidant (visoka vsebnost vitamina E in C), krepi stene ožilju, daje
tonus ožilju, krepi tonus ven ter zmanjšuje vazodilatacijo (razširjenost) kapilar.
 Proti starostnim lisam in pegam, denzifinicira mastno kožo.
 Ima visoko vsebnost omega 6 in omega 9 maščobnih kislin, pospešuje tvorbo

kolagena in s tem povečuje elastičnost kože, znižuje holesterol.
 POZOR: ne smemo piti ali mazati olja, če smo pod vplivom alkohola ali droge, ker
je v tej kombinaciji močno poživilo.
 Olje je primerno za pripravo solat, kuhanje, cvrtje, pečenje, pri segrevanju se ne
tvorijo prosti radikali, ojača aromo jedi ter se lepo kombinira z zelišči in
začimbami.
 Pospešuje cirkulacijo sistema in pomaga pri obnavljanju kože po uničenju zaradi
UV žarkov, uinkuje proti staranju in nastajanju kožnih gub.
 To olje je zdravo in v svetu poznano iz antičnih časov.
 Olje iz grozdnih pešk uporabljajo tudi mojstri, ki izdelujejo glasbene inštrumente,
kot tehnično olje, uporabljajo ga za zaščito lesa iz katerega ročno izdelujejo violin.
 Kožo mehča, gladi in je ne pušča mastne, zmanjšuje strije.
 Olje je nestrupeno in hipoalergijsko (ravno zaradi the dveh lastnosti se pogosto
znajde v kozmetičnih preparatih, še posebno za nego poškodovane kože, saj naj bi
deloval regenerativno, dober je tudi za nego kože okrog oči.
 Ker je olje hitro prebavljivo in ker znižuje holesterol je primerno za dietno
prehrano.
 ZAUŽIJEMO GA TRIKRAT DNEVNO POL JEDILNE ŽLICE.

Nove študije so pokazale, da se je pri kadilcih, ki so štiri tedne trikrat dnevno jemali olje grozdnih pešk, znižalo tveganje za pojavljanje slabega holesterola in bolezni srca in ožilja. Pri prvih študijah (na treh bolnikih s pankreatitisom oz. vnetjem trebušne slinavke) je olje grozdnih pešk bistveno zmanjšal pogostost in jakost bolečin v trebuhu, potem ko simptomov ni moglo odpraviti noben o drugo zdravilo.

Laboratorijske študije so pokazale, da olje iz grozdnih pešk preprečuje razvoj raka na dojki, želodcu, debelem črevu, prostati in pljučih ter kožnega raka. Ugotovili so tudi da olje pomaga obnavljati, od kemoterapije, poškodovane celice jeter. Nastanek raka ravno tako zavirajo antioksidanti, ki jih je tu v obilju. 

Blagodejen učinek ima olje grozdnih pešk tudi na nekatere druge tegobe, kot so bolezni, povezane s cirkulacijo. Služi lahko tudi za uravnavanje krvnega sladkorja ter odpravljanje slabega vida zaradi starosti. Izboljševati pomaga tudi nočni vid in fotofobijo oz. občutljivost na svetlobo. Poleg tega pa je učinkovit tudi za blaženje različnih alergij in astme.

suspendisse rhoncus elementum risus tristique