0
zapri

Pozitivne lastnosti konopljino olje

Kadar govor nanese na konopljo, zagotovo prav vsak prvo pomisli na THC, drogo in opojno substanco. Vendar pa so industrijska konoplja in njeni proizvodi kljub vsemu v večini primerov in v zmernih količinah zelo koristni za naše telo in organizem. Konoplja ali znanstveno ime cannabis sativa je rastlina visoka od pol metra vse do 6 metrov. Olje iz semen konoplje je zelo hranljivo, saj vsebuje esencialne maščobne kisline (EFA), katere človeško telo nujno potrebuje. EFA telo ne more proizvesti samo, ampak jih dobi skozi prehrano. Esencialne maščobne kisline se v telesu ne skladiščijo ali porabijo za energijo kot druge maščobe. Konopljino olje pa ne smemo mešati s hašiševim oljem, ki vsebuje THC (psihoaktivna snov).

Hladno stiskano konopljino olje je proizvod te čudodelne rastline, zaradi česar tudi njemu pripisujejo številne pozitivne lastnosti in učinke na človeško telo in organizem. Žal se o omenjenem proizvodu iz konoplje ne govori toliko, ravno zaradi njegove glavne sestavine – konoplje. Zato so ga nekateri poimenovali pozabljeni biser narave. A ste se kdaj zamislili in vprašali kako je mogoče, da se v 21. stoletju o nekaterih zadevah ne govori, ne glede na to kako koristne so? Mogoče obstajajo ljudje, ki ne želijo, da bi resnica prišla na dan – nikoli se ne ve. Odgovora na to verjetno tako nikoli ne bomo dobili.

Konopljino olje pozitivno učinkuje pri preprečevanju številnih bolezni. Zaradi svoje ugodne sestave olje pozitivno vpliva na omejevanje neprijetnih učinkov predmenstrualnega sindroma, na preprečevanje bolezni srca in ožilja, kot tudi na odpravljanje težav in bolečin, ki se pojavljajo zaradi rakavih obolenj, shizofrenije ali multiple skleroze. Pred številnimi raziskavami je bilo konopljino olje pri nas znano predvsem kot dobro prehransko dopolnilo za mačke. Vendar so raziskave dokazale, da je dejansko več kot to, saj je zelo bogato z aminokislinami (vsebuje namreč kar osem različnih esencialnih aminokislin), z vitamini B kompleksa in vitaminom E. Konopljino olje ni enako hašiševem olju in ga ne smemo menjati z njim, saj niti približno nimata enakih učinkov na telo. Konopljino olje vsebuje okoli 90 procentov nenasičenih maščobnih kislin, kar je izjemno pomembno za človeško prehrano. Poleg tega je potrebno omeniti tudi vsebnost linolne kisline, omenjeno olje jo vsebuje kar  od 80%. Linolna kislina vam je mogoče neznan pojem, bolj znan vam je drugi izraz za to kislino – omega 6. Prav tako konopljino olje vsebuje tudi okoli 20% alfalinolenske oziroma omega 3 maščobne kisline. Zaradi visoke vsebnosti omega 3 kislin, je konopljino olje tudi učinkovito sredstvo za redčenje krvi, saj ovira lepljenje trombocitov in s tem preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Kronično vnetje pomeni pri človeku šibek imunski system, zato se pri kroničnem vnetju mehurja, luskavici, ulceroznem klitisu in ostalih kroničnih vnetjih črevesja ter pri motnjah gibanja in okvarah sklepov, priporoča uporabo konopljinega olja. Kot smo že omenili, je konopljino olje učinkovito proti bolečinsko sredstvo – analgetik. Zato ga pogosto uporabljajo bolniki, okuženi z AIDS-om, bolniki z astmo, epilepsijo, glavkomom, … Omega 3 in omega 6 maščobne kisline je moč najti tudi v drugih živilih, vendar ima konopljino olje pomembno prednost – je edino olje, ki ima pravilno razmerje nenasičenih maščobnih kislin, to je 3 : 1 (omega 6 : omega 3) kar pripomore k previlnemu ravnovesju telesnih hormonov.

Poleg omega-3 in omega-6 kislin konopljino olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino oziroma GLA (2-4%), ki je sicer del skupine omega-6 kislin in je izredno pomembna za imunsko odpornost. GLA iz konoplje je edino jedilno rastlinsko olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. Tako lahko to olje nadomesti drage capsule GLA, ki so dostopne na našem trgu.

Že samo te sestavine vplivajo na to, da že 10-20 gramov konopljinega olja, zadovolji dnevne človekove potrebe po omenjenih esencialnih maščobnih kislinah.

Konopljino olje je torej najbolje uživati takšno, kot je – okusno, sveže in zdravo. Najprimernejša uporaba konopljinega olja je pri temperature blizu tiste, ki je priporočljiva za njegovo hrambo, torej na temperature okoli 10°C. Na tej temperaturi so ohranjene vse zdravilne lastnosti konopljinega olja, okus in aroma pa ostajata prisotna tudi ob segrevanju olja. Pri segrevanju nad 35 stopinj celzija pa se izgubijo prav vse zdrave sestevine, katere se spremenijo v človeku škodljive. Konopljino olje ima izrazit, a prijeten oreškast okus in ga lahko v kuhinji uporabljamo za razne hladne jedi, torej solate, polivke, hladne omake tern namaze. Z oljem lahko le oplemenitimo že končane jedi ali pa ga uporabimo kot sestavino. Konopljino olje je občutljivo na svetlobo, toploto in zrak, zato ga dobro zaprtega shranjujte v hladnem, temnem prostoru, najbolje v hladilniku.

sit elit lacinia maximus nam