0
zapri

Sestava olja grozdnih pečk

Olje grozdnih pešk vsebuje velik delež nenasičenih maščobnih kislin (88,4%) in majhen delež nasičenih maščobnih kislin (11,6%). Pomembna med nenasičenimi maščobnimi kislinami je linolna kislina, ki je poznana tudi kot n-6 kislina. Je ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti sam, zato jo moramo nujno dobiti s hrano. Olje iz grozdnih pečk vsebuje zelo visoko koncentracijo vitamina E, C, flavonoidov, linolske kisline, in sestavin imenovanih procianidini (poznani tudi pod imenom kondenzirani tanini, piknogenoli in oligomerični proantocianidi oz. opc-ji). 

Vsebnost vitamina E je zelo visoka, od 60-120mg/100g. Zaradi tega dejstva je olje iz grozdnih peck tudi eno najbolj stabilnih olj.Med ostalimi blagodejnimi učinki aktivne sestavine olja iz grozdnih pešk delujejo kot antioksidanti. To je dokazala tudi študija, kjer se je zdravim prostovoljcem, ki so jemali olje iz grozdnih pešk, nivo antioksidantov v krvi bistveno povišal. Antioksidanti so sicer snovi, ki uničujejo proste radikale – slednji so škodljive snovi v telesu, ki poškodujejo celično membrano ter genski material DNK in povzročajo celo smrt celic. Prosti radikali so naravna sestavina telesa, toda število the škodljivih delcev v organizmu se lahko poveča zaradi dejavnikov iz okolja, kot so UV svetloba, sevanje, dim, nekatera zdravila in onesnaženje zraka. Prosti radikali se povezujejo s procesom staranja in razvojem številnih bolezni, tudi bolezni srca in raka.Antioksidanti v olju grozdnih pešk lahko škodljivo proste radikale nevtralizirajo ter zmanjšajo ali celo preprečijo škodo, ki jih prosti radikali povzročajo. 

Njegova sekundarna rastlinska sestavina procianidin je trenutno poznan kot najuspešnejši lovec prostih radikalov, zato je to olje zelo učinkovito pri zaščiti celic pred poškodbami.Visoka vsebnost nenasičenih maščobnih kislin je ena izmed pomembnih značilnosti olja iz grozdnih pečk. Znano je, da olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin zvišujejo HDL in znižujejo LDL holesterol in tako deluje antiaterogeno.

Kliknite in preverite našo ponudbo: https://www.oljarnabencic.si/si/produkti/olje-grozdnih-peck-250ml

varius sollicitudin efficitur conubia aliquet